Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. Polsko-litevské listiny 3

 

23. listopadu 1507
 
Listina krále a velkoknížete Zikmunda I vystavený trockým karaimům, která potvrzuje jejich stará práva:
 
1) Všechny karaimské záležitosti řeší karaimský rychtáře, ostatní záležitosti řeší trocký vojvoda.
 
2) Karaimové platí každoročně jednu přesně stanovenou daň, a jsou osvobozeni od všech ostatních poplatků, s výjimkou poplatků při mimořádných událostech.
 
3) Karaimové mají k dispozici polovinu příjmů z poplatků a polovinu příjmů z výroby vosku, příze a z výběru poplatků v branách.
 
4) Karaimové mají právo pást dobytek na pastvinách a loukách.
 
5) Karaimové jsou stejně jako měšťané Vilniusu a Trok osvobozeni od placení celních poplatků.
 
6) Karaimové jsou osvobozeni od povinnosti strážit zámek a od povinnosti zajišťovat ochranu povozů a poslů.
 
7) Karaimové jsou osvobozeni od povinnosti žnout a sklízet obilí na královských polích.
 
23 říjen 1507
 
PŘEKLAD
 
Zikmund, z Boží milosti král Polský, velkokníže Litevský, Žemaitský (Dolno-litevský), Ruský, Pruský atd. panovník a dědičný vládce.
Dávám na vědomí všem, kterých se to týká, a to jak současným tak i budoucím, všem, kteří se o tom dozví.
Poté co jsme po pečlivém prozkoumání zjistili, v jak svízelné situaci se nacházejí Naši trocští Židé, přejeme si jejich podmínky zlepšit a navrátit je do stavu, který panoval v době vlády Našeho otce krále Kazimíra, proto jim udělujeme touto listinou, na základě jejich pokorné žádosti, stejná práva jakými disponovali od nepaměti.
 
A tak všechny záležitosti týkající se Židů, bude soudit pouze jejich rychtář, kterého vybere a jmenuje s Naším souhlasem Náš trocký vojvoda.
 
V běžných občanských a trestních soudních sporech, které podléhají zámeckému právu; pokud budou kýmkoliv předvoláni před soud nebo pokud kohokoliv předvolají před soud, bude jejich spor soudit Náš trocký vojvoda nebo jím jmenovaný zástupce.
 
Trocští Židé jsou dále povinni zaplatit jednou ročně nájemné stejně jako ostatní měšťané, kromě tohoto nájemného nejsou povinni Nám ani Našim potomkům litevským velkoknížatům platit další poplatky, s výjimkou případů naléhavé nutnosti pro potřeby vlasti a v obecném zájmu; v tomto případě trocští Židé zaplatí stejně jako ostatní trocští měšťané, tedy podle svých možností a to společně s Litevci, Rusy a Tatary, kteří žijí v karaimské části města nebo v jejím blízkém okolí, a kteří se od nepaměti podílí na placení daní karaimské části města.
 
Dále pak výše uvedeným Židům udělujeme, jak tomu bylo od nepaměti, navždy polovinu příjmů z poplatků a polovinu příjmů z výroby vosku, a také polovinu mýtného vybraného od osob přijíždějících do jejich části města, aby tak mohli snáze plnit své daňové povinnosti.
 
Dále pak potvrzujeme zmíněným Židům právo pást dobytek na těch pastvinách a loukách, na kterých měli od nepaměti právo dobytek pást.

 

Osvobozujeme touto listinou na věčné časy trocké Židy od platby mýtných poplatků na všech Našich pozemních i vodních celnicích, stejně jako na celnicích jakékoli vrchnosti, ať již světské tak i církevní, na celnicích prelátů, baronů, šlechty i ostatních Našich poddaných na celém území Velkoknížectví Litevského a na územích, která jsou Nám podřízena; mohou svobodně obchodovat, cestovat a plavit se bez povinnosti platit jakékoli poplatky, stejně jako měšťané měst Troky a Vilnius.  

 

Osvobozujeme Naše trocké Židy od veškeré strážní služby, a to jak od ostrahy Našeho zámku tak i od ochrany Naší osoby, a dále pak od povinnosti zajišťovat ochranu Našich povozů a povozů Našich hostů přicházejících k Nám z cizích zemí, a od povinnosti zajišťovat ochranu Našich poslů; nemohou být nuceni k jakékoli strážní službě.

 

Dále pak osvobozujeme Naše trocké Židy od povinnosti žnout a sklízet obilí na Našich polích patřících k Našemu panství Staré Troky.

 

Jako důkaz právní síly tohoto dokumentu přidáváme k listině Naší závěsnou pečeť.

 

Vystaveno v Grodnu, v úterý v oktávu svatého Martina, v roce Spasení tisíc pět set sedm, v přítomnosti statečných a urozených: vilenského kastelána knížete Alexandra Olšanského, trockého vojvody Nikolaje Nikolajeviče Radiviloviče, Žemaitského velitele Stanislava Janoviče, trockého kastelána Johana Zaberezinského, vrchního maršálka grodenského velitele Johana Sopigy, maršálka a velitele vratislavského, nejvyššího tajemníka, maršálka Georgie Iliniče, a dalších hodnostářů, úředníků a dvořanů.
Sepsáno rukou Našeho tajemníka ctihodného magistra arcidiákona, vilenského a sandoměřského kanovníka, kterého jsme sepsáním pověřili.
 
 
003.jpg