Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. Polsko-litevské listiny 4

 

3 prosince 1646
 
Výnos krále Vladislava IV o zákazu pobytu Židů rabanitů ve městě Troky, dále pak o zákazu Židům rabanitům kupovat ve městě Troky domy, obchodovat a požívat práv a výsad, které od nepaměti požívají karaimové.
 
PŘEKLAD
 
Vladislav IV, z Boží milosti král Polský, velkokníže Litevský, Ruský, Pruský, Žemaitský (Dolno-Litevský), Mazověcký, Livonský, Smolenský, Černihovský a Švédský, Gótský, Vandalský dědičný král.
 
Urozenému vojvodovi trockému Alexandrovi Sluškovi, veliteli Gomelskému a Propojskému, upřímně Nám drahému od Naší královské milosti.
 
Urozený, upřímně Nám drahý: Bylo nám sděleno jménem karaimů, žijících v Našem městě Troky, že někteří Židé rabanité si v nedávné době najali byty v Našem městě Troky a že v těchto bytech žijí; bez jakéhokoli povolení požívají výsady udělené karaimům, blahé paměti, Našimi předky a Námi; tajně prodávají různé nápoje a vykonávají různé druhy obchodu na úkor práv udělených karaimům, čímž Židé rabanité způsobují trockým karaimům požívajícím odedávna různá privilegia značné ztráty; Židé rabanité nikdy nezískali právo na pobyt ve městě Troky.
 
Přejeme si od vaší urozenosti, aby vaše urozenost nepřipustila aby se Židé rabanité usadili ve městě Troky byť v sebemenším množství, a také aby jste jim nedovolil v žádném případě kupovat nebo pronajímat si domy; a zároveň aby jste nedovolil, aby byly karaimům kladeny jakékoliv překážky, které by jim bránily obchodovat, a aby jste chránil práva a výsady, které byly karaimům uděleny.
 
Nechť vaše urozenost vykoná svou povinnost a splní Naší vůli.
 
Vystaveno ve Varšavě, třetího dne měsíce prosinec, léta Božího tisíc šestset čtyřicet šest, ve čtrnáctém roce Našeho panování v království Polském a v patnáctém roce Našeho panování v království  Švédském.
 
Král Vladislav
 
Jan Dovgjalo Zaviša, sekretář královského veličenstva
 
K listině, která byla 20 května roku 1646 dodána k uložení do archivu Trockého městského soudu byla připojena velká pečeť Velkoknížectví Litevského.
Listinu soudu předložili trocští karaimové, jmenovitě pak rychtář trocké karaimské komunity Nisan Juskovič, Ezijáš Judič, Juda Aronovič a Michael Satkovič.