Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. Carské výnosy a jiná ruská zákonná ustanovení 2

6. září 1829

Senátní výnos
 
O privilegiích, která vydali polští králové trockým Židům karaimům, které jim umožňují žít ve městě Troky a provozovat zde řemesla.

Senát posoudil zprávu Vilenských vládních úřadů o prokazatelném právu trockých karaimů, které se nevztahuje na Židy rabanity, a které Židům rabanitům zakazuje žít a provozovat řemesla ve městě Troky.
 
Senát vydal svůj výnos na základě posudku; zaprvé bývalého ministra národního vzdělávání, který má na starosti duchovní záležitosti, a zadruhé ministra vnitra.

Okolnosti tohoto případu posoudil Trocký okresní úřad, Grodenský hlavní soud, a také Finanční úřad gubernie a náčelník gubernie, a také pan ministr národního vzdělávání a panem ministr vnitra, případ byl posouzen jménem Jeho carského veličenstva knížete careviče.
 
Senát se domnívá, že je potřeba zodpovědět dvě otázky; za prvé, zda jsou-li stále platná privilegia vydaná v minulosti karaimům města Troky polskými králi, která jim umožňují žít a provozovat řemesla ve městě Troky; a za druhé, zda se vztahují tato privilegia i na Židy rabanity žijící ve městě Troky, a zda mohou využívat všech těchto výhod?
 
První oddělení třetího senátního úřadu, které se zabývá občanskými finančními záležitostmi, přijalo k posouzení první ze dvou položených dotazů, a to jako záležitost podléhající soudnímu přezkumu; a došlo k závěru, že privilegia udělená trockým Židům karaimům v roce 1646 polským králem Vladislavem IV 1) a potvrzená po něm vládnoucími polskými králi, naposledy Stanislavem Augustem v roce 1776 2); tato privilegia povolují karaimům žít a provozovat řemesla ve městě Troky; a tato privilegia zůstala v platnosti do doby vzniku výše uvedené zprávy, tedy roku 1810 a vůči těmto privilegiím nebyly nikdy vzneseny žádné námitky; proto první oddělení třetího senátního úřadu na základě posouzení privilegií vydaných karaimům, a dále pak v souladu s výnosy Trockého okresního soudu, dvou soudců Vrchního soudu, Vilenského finančního úřadu a městského gubernátora, pánů ministrů národního vzdělávání a vnitra, a Jeho Carského Veličenstva Velkoknížete careviče, potvrzuje, že privilegia vydaná karaimům města Troky v minulosti vládnoucími polskými králi neztrácí svou právní sílu.
Pokud jde o druhý výše zmíněný dotaz, tedy zda Židé rabanité mohou žít ve městě Troky a požívat stejná privilegia jako karaimové; Židé rabanité se hájí tím, že se do města Troky začali stěhovat na základě povolení vedení města a v souladu s Nejvyšším ustanovením o Židech ze 4. prosince roku 1805; posouzení této záležitosti týkající se Židů spadá do kompetence prvního senátního úřadu, tak rozhodl Vilenský vrchní soud, o svém rozhodnutí informoval pana ministra vnitra, který má na starosti náboženské záležitosti jinověrců a kopii rozhodnutí odeslal prvnímu senátnímu úřadu.
 
1) Viz kapitola 9
2) Viz kapitola 10
 
Sbírka zákonů, druhé vydání, svazek IV, č. 3.136