Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. Carské výnosy a jiná ruská zákonná ustanovení 8 část I

 

3. března 1837

Nejvyšší carské nařízení o Tavridském karaimském duchovenstvu

Výnos předaný Senátu

Židé karaimové žijící v Tavridské gubernii žádají o povolení mít vlastní duchovenstvo a o udělení mu obdobných práv, jaká požívá místní mohamedánské duchovenstvo.
 
Shledávám tuto žádost jako oprávněnou a schvaluji, po projednání této záležitosti ve Státní radě, toto nařízení ministra vnitra, a přikazuji Senátu, aby se řídil touto směrnicí.


SOUHRN NAŘÍZENÍ
 
I. Obsah usnesení
 
§ 1. Tavridské karaimské duchovenstvo tvoří: chacham, chazani a šamašové.
 
§ 2. Chacham je hlavou karaimského duchovenstva Tavridské gubernie a města Oděsa.
 
§ 3. Sídlem chachama je město Jevpatorija.
 
§ 4. Chachama platí karaimské komunity; ty se 25. září 1835 zavázaly vyplácet chachamovi 2 000 rublů ročně.
 
§ 5. Chacham je volen v Jevpatoriji všemi karaimskými komunitami Tavridské gubernie a Oděsy; každá z těchto komunit vysílá na volbu v Jevpatoriji svého pověřence.
 
§ 6. Chacham je volen v tajné volbě pomocí hlasovacích lístků vhozených do volební urny; volby jsou dozorovány místní městskou radou.
 
§ 7. Po ukončení volby stvrdí výsledek volby svým podpisem všichni komunitami pověření voliči a starosta; následně je výsledek voleb odeslán Tavridskému civilnímu gubernátorovi.
 
§ 8. Tavridský civilní gubernátor zjistí, kteří dva kandidáti získali největší počet hlasů, následně tuto informaci předá prostřednictvím Novorossijského a Besarabského generálního gubernátora ministrovi vnitra; ke každému ze dvou jmen připojí i svůj posudek.
 
§ 9. Ministr vnitra nechá Senát, aby vybral jednoho ze dvou kandidátů.
 
§ 10. V případě, že je chacham nemocen, není dlouhodobě přítomen nebo je odvolán, a také v případě smrti chachama, zastupuje ho do volby nového chachama jeden ze starších chazanů, pověřený Tavridským civilním gubernátorem.
 
§ 11. Každá synagoga má dva chazany: staršího a mladšího.
 
§ 12. Každá synagoga má šamaše neboli správce majetku synagogy.
 
§ 13. Chazany a šamaše si volí komunity; jejich znalosti Zákona posuzuje chacham, pokud jsou schváleni chachamem, potvrdí je ve funkci úřady gubernie.
 
§ 14. Úřady gubernie mohou potvrdit ve funkci karaimských duchovních pouze osoby, které jsou bezúhonné, morální a loajální vládě.
 
§ 15. Úřady gubernie, aby zabránily sporům mezi členy karaimských komunit, musí vyžadovat od osob navržených na chazany potvrzení o jejich výběru komunitou.