Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. Carské výnosy a jiná ruská zákonná ustanovení 6

 

13. února 1835
 
Nejvyšší carské nařízení o Židech vydané 31. května
 
Výnos předaný Senátu
 
S ohledem na životní úroveň Židů žijících v Rusku bylo v roce 1804 vydáno zvláštní ustanovení o jejich občanském postavení.
 
Uvedení tohoto ustanovení v platnost ale způsobilo v několika lokalitách potíže, které poukázaly na nezbytnost změnit některé části tohoto ustanovení.
 
Tyto potíže způsobily to, že postupem času bylo nutné vydávat mnohá samostatná nařízení týkající se Židů.
 
Z důvodu různosti a různorodosti těchto nařízení docházelo k problémům při jejich aplikaci, a proto bylo shledáno nutným zadat zvláštnímu výboru posoudit všechna dosud vydaná samostatná nařízení týkající se Židů, uspořádat je, a vypracovat obecné ustanovení, obsahující práva a povinnosti Židů, a to jak osobní tak i týkající se majetku, které by bralo ohled na nezbytné zákonné výjimky vycházející z víry Židů, z jejich způsobu života a místa pobytu.
 
Hlavním účelem tohoto ustanovení bylo upravit postavení Židů na základě pravidel, která by jim zajistila bezproblémové podnikání v zemědělství i průmyslu, a také postupné vzdělávání jejich mládeže, neboť v současné době uplatňovaná pravidla je nutí k zahálce a k nezákonným aktivitám.
 
Návrh ustanovení zvláštního výboru bude posouzen Státní radou, Námi potvrzen a následně odeslán do Senátu; přikazuji, aby toto nařízení bylo náležitě splněno.  
 
SOUHRN NAŘÍZENÍ  
 
§ 1-20 ........................................................
 
§ 21 Karaimové, všude kde žijí, požívají kromě práv týkajících se Židů i práva a privilegia, která jim byla udělena ve zvláštních dokumentech a potvrzena zvláštními nařízeními.
 
Úplná sbírka zákonů, Druhé vydání, svazek X, číslo 8054

***

Ustanovení zveřejněná ve Sbírce zákonů z roku 1857
 
Druhý svazek, část II
 
Předpisy týkající se cizinců (jinověrců)
 
Odstavec 7
 
Předpisy týkající se Židů
 
Strana 827 - předchozí předpisy (str. 810 - 826) se nevztahují na Židy karaimy.
 
Devátý svazek
 
Majetkové zákony
 
Strana 1307 - Karaimové, všude kde žijí, požívají kromě práv týkajících se Židů i práva a privilegia, která jim byla udělena ve zvláštních dokumentech a potvrzena zvláštními nařízeními (a).
 
Poznámka
 
Všichni karaimové žijící v západních guberniích Ruského impéria podléhají v duchovních záležitostech Tavridské (Krymské) duchovní radě (b).
 
a) 13. dubna 1835 (8054) § 21
b) 13. listopadu 1835 (24634)