Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. Krymsko-tatarské jarlyky 9

 

Roku 1768, měsíce října
 
Jarlyk Krym Geraj chána I vystavený pro karaima Šamuila, který byl svými souvěrci ctěn a respektován, a který byl znám svou poctivostí, znalostmi a odborností; jarlyk mu umožnil pronájem chánské mincovny.
 

jarlik_02.jpg

 
PŘEKLAD:
 
Roku Hidžy 1182, měsíce džemaziel-evvelu (džumada al-auwal)
 
Důvodem sepsání této chánské listiny a vydání tohoto chánského jarlyku je to, že držitel tohoto výmluvného, přízeň projevujícího jarlyku, kupec Šamuil, je mezi syny svého lidu ctěn jako muž ctihodný, vzdělaný, čestný a způsobilý plnit jemu svěřené úkoly, známý pro svou důvěryhodnost a odbornost, který je hoden přízně a laskavosti.
 
A proto ho na důkaz Naší nejvyšší vladařské přízně jmenujeme správcem Naší státní mincovny; a to od dvacátého pátého dne měsíce džemaziel-evvelu roku 1182 na dobu jednoho roku za roční nájem 17 500 kurušů.
 
Uděluji tedy tuto štěstí přinášející listinu a nařizuji výše zmíněnému kupci řídit po dobu jednoho roku státní mincovnu a od zmíněného data razit Mým jménem kvalitní mince; podmínkou je aby každé tři mince měly hodnotu jednoho dirhamu a padesáti akče; aby plnil jemu svěřený úkol horlivě, čestně a hodnověrně.
 
Pokud budou ražené mince vykazovat nedostatky ať již ve váze nebo v obsahu drahého kovu, nechť si je vědom toho, že bude následovat trest, a že pozbude své cti a důvěryhodnosti.
 
Nikdo není oprávněn zasahovat do jeho činnosti a jeho činnosti narušovat.
 
Tak nechť je dáno na vědomí.
 
Krym-Geraj-chán syn Devleta-Geraj-chána