Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. Carské výnosy a jiná ruská zákonná ustanovení 8 část II

 

II. Práva a povinnosti

§ 16. Chacham, chazani a šamašové podepíší po převzetí úřadu na zemském soudu pod dohledem zemského úředníka formulář s přísahou.

Poznámka: Formuláře s přísahou musí být v ruském jazyce s překladem do starověké hebrejštiny a do tatarského jazyka užívaného karaimy.

§ 17. Karaimští duchovní jsou po dobu, kdy zastávají svůj úřad, osvobozeni od všech daní a poplatků, a požívají všechna osobní a vlastnická práva svobodného stavu.

§ 18. Karaimští duchovní jsou v záležitostech týkajících se povinností vyplývajících z jejich úřadu podřízeni vedení své komunity.

§ 19. Karaimští duchovní mohou být zbaveni svého úřadu za skutky, které jsou v rozporu s jejich duchovními povinnostmi, a to jak na základě jasného prokázání jejich viny, tak i na základě výnosu úřadů státní správy, které je do úřadu jmenovaly.

§ 20. Karaimští duchovní jsou ve všech ostatních občanských a trestních záležitostech podřízeni běžným právním předpisům, tak jako lidé patřící k městskému či selskému stavu.
 
§ 21. Je-li chacham odsouzen, tak rozsudek nabývá právní moci až po potvrzení trestu Senátem.

§ 22. Chacham nesmí být v žádném případě odsouzen k tělesnému trestu.
 
§ 23. Chacham dozoruje tauridské karaimské duchovenstvo a synagogy, zajišťuje řádný chod synagog, dodržování správného pořadí modliteb během bohoslužby, zřizování náboženských škol při synagogách, dozoruje výuku a ručí za mravnost učitelů a studentů.
 
Poznámka: Nové synagogy a náboženské školy, mohou být zřizovány pouze se souhlasem vedení gubernie, na základě žádosti karaimské komunity a po předložení žádosti chachamem a po předložení důkazů o nezbytnosti zřízení nové synagogy nebo náboženské školy, a také po předložení důkazů o dostatečném množství finančních prostředků na výstavbu.
 
§ 24. Chacham každoročně od duchovních vybírá, kontroluje a opatřuje svým podpisem sešity se záznamy o narozeních, sňatcích a úmrtích.
 
§ 25. Po obdržení matričních knih předává chacham každoročně výpis z těchto matrik Oddělení pro náboženské záležitosti cizích vyznání a Tauridskému civilnímu gubernátorovi.
 
§ 26. Chacham jmenuje nové duchovní pouze v případě, že jsou skutečně potřeba, ručí za to, že jmenovaní mají potřebné informace o svých povinnostech a dále pak ručí za mravnost jmenovaných duchovních.
 
§ 27. Chacham má platný seznam všech jemu podléhajících duchovních.
 

§ 28. Chacham dohlíží na bohoslužby a náboženské obřady, zajištuje duchovní potřeby, uzavírá a rozvádí manželství,  jmenuje správce majetku ve vlastnictví synagog a náboženských škol.

Poznámka: Pokud jsou záležitosti jak náboženské tak i světské povahy, řeší chacham pouze náboženskou část problému, ostatní předává k řešení vedení gubernie.
 
§ 29. Starší chazani jsou především zodpovědni za: obřízku chlapců, evidenci jmen dětí, sňatky a rozvody; mladší chazani jsou zodpovědní za: vedení modliteb a poskytování duchovní péče členům karaimské komunity.
V případě nepřítomnosti či nemoci staršího chazana může řídit obřad obřízky nebo i uzavřít sňatek pomocník strašího chazana nebo mladší chazan.

§ 30.
Starší chazani vedou matriční knihy, které na konci roku předávají ke kontrole chachamovi.   

§ 31.
Povinností šamašů je: zajištění náboženské výuky dětí, správa ekonomických záležitostí synagogy, správa majetku synagogy, každoroční vypracování účetní závěrky a její předání chachamovi.